Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 22:59 - Четете и придобивайте нови знания
Автор: gong Категория: Други   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
2



image

“Докато сте живи, продължавайте да се учите как да живеете”. Това са само някои от безсмъртните думи на великият римски философ Сенека. Ние живеем във време на глобализация. Въпреки това повечето хора, след като завършат образованието си, прочитат най-много десетина книги. В тези времена на бърза промяна идеите са инструментите на успеха. Достатъчна ни е само една идея от подходяща книга, за да променим характера си, да преобразим взаимоотношенията си или да революционизираме живота си. Според философът Хенри Торо, една добра книга може коренно да промени начина, по който живеем. “Сигурно има думи, които съвсем точно се отнасят за нашето положение, и ако бихме могли наистина да ги чуем и разберем, те ще бъдат по-благотворни за живота ни, отколкото утрото или пролетта, и вероятно ще ни накарат да видим нещата с нови очи. Много хора влизат в нов етап от живота си, след като прочетат някоя книга. Може би за всеки от нас съществува книга, която ще ни обясни загадките и ще ни разкрие нови чудеса”.
Докъде ще се издигнем в живота, зависи не от това колко усилено работим, а колко добре мислим. Най-великите лидери в тази нова икономика ще бъдат най-великите мислители. А какъв човек ще станем след 5 години зависи от два основни фактора: хората, с които общуваме и книгите, които четем.
Когато отваряме съзнанието си за мислите на най-великите хора, които са живели на тази земя преди нас, животът ни се подобрява, задълбочаваме качеството на собственото ни мислене и се издигаме на съвсем ново равнище на мъдрост.
Задълбоченото четиво ни дава възможност денонощно да общуваме с най-креативните, най-интелигентните и най-вдъхновяващите хора на света. Аристотел, Емерсън, Сенека, Ганди, Торо и много от най-мъдрите мъже и жени, с които се гордее планетата днес, само чакат да споделят познанията си с нас. Нека се възползваме от тази възможност колкото се може по-често. Ако днес не сме прочели нещо, значи не сме живели истински. Времето прекарано в обогатяване на вътрешния свят, никога не е загубено! Нека подхранваме ума ни с велики мисли, защото никога няма да се издигнем по-високо от тях. Думите, които просветляват душата, струват повече от скъпоценни камъни. Аз имам една любима мисъл: “Богат ум – богат живот, беден ум – беден живот”.  Когато обогатяваме себе си, обогатяваме и живота на хората около нас. Правим ги по-креативни и по-способни чрез личния пример, който им даваме.
Книгите разширяват кръгозора ни и ни помагат да навлезем в актуалността на новото време. Защото ако не обновяваме редовно вътрешната ни библиотека, след години ще предадем вътрешните ни ограничения на новите поколения. Така значително ще забавим интелектуалното им развитие.
Благодарение на книгите, ние можем да научим всичко необходимо, за да постигнем всяка цел, която си поставим.  Ако имаме ясна цел, то с лекота можем да определим какви знания са ни необходими, за да я постигнем. А щом ги придобием и приложим, неизбежно ще я постигнем.
Не е необходимо да губим часове, седмици, месеци, дори години от живота си в опити да проправим нов път. Единственото нещо, което трябва да направим е да се поучим от опита на всички тези велики личности, които отдавна са отъпкали нашия път.
Някога Ейбрахам Линкълн бе казал: “Ще уча и ще се готвя, и някой ден моят шанс ще дойде”. Късметът в живота идва, когато подготовката срещне възможността. Успява този, който е предварително подготвен.
Ърл Найтингейл казва така: “Ще бъдете абсолютни глупаци, ако при появата на вашия шанс се окажете неподготвени за него”. Според закона на привличането, щом платим цената и завършим подготовката, ще привлечем в живота си възможност да използваме придобитите знания и умения.
Има много хора, които мислят, че след като не притежават особени знания и образование, възможността да постигнат нещо значимо в живота им е нищожна. Но те не разбират смисъла на думата “образование”. Образованият не е непременно човек с обширни и задълбочени познания. А човек успял да развие способностите на своя ум така, че да може да постигне всичко, което пожелае, без да нарушава правата на другите. Следователно само знанието, което се използва, за да създаде стойност, за която някой да плати, е сила в днешната икономика. Ценното знание увеличава стойността ни и ни помага да получим по-добри резултати във всичко, което правим, защото знание без стойност не съществува и е напълно безполезно.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gong
Категория: Други
Прочетен: 83320
Постинги: 26
Коментари: 15
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930